O projektu

24-satno crtanje stripova , pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobijaju se, jasno, uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta.\r\nPremda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je čoporativni mazohizam zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je “Svjetski dan 24-satnog crtanja stripa” koji svake godine pada na prvi vikend listopada. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u gomilice koje rade kroz noć.

Impresum 2020. Organizatori: Ines Krasić, Vlado Šagadin, Ivan Mak Voditelj projekta: Darko Macan Logotip i banner izradila: Korina Hunjak Izrada web stranice: Fabijan Černeka, Ivan Mak, Karlo Kelečić

Pravila Pravo pravila je zapravo samo jedno: treba sjesti i dobro procijeniti svoje mogućnosti kako bi se u 24 sata nacrtalo 24 stranice stripa. Postoje i Gaimanova (ako nisi gotov u 24 sata, završi strip tamo gdje jesi) te Eastmanova varijacija (ako nisi gotov u 24 sata, nastavi dok ne završiš), ali ne zamarajmo se sitnicama. Sjedi, radi, budi sretan i to je to.

No, kod organiziranih natjecanja nije loše da postoje neke smjernice te ću ih za ovo natjecanje pokušati popisati:

  • – crtaju se 24 stranice čistog stripa (američki model), iako se ljudi mogu opredijeliti i za francuski model (naslovnica +22 stranice+poledjina), ako im je tako draže. Nećemo inzistirati.
  • – s obzirom da je netko pitao: sve tehnike su dozvoljene: klasična, računalna, fotostrip … boli me briga kako će čovjek doći do svoje 24 stranice, ako je u roku.
 

Neka je Strip s Vama!

Duron Harmon Authentic Jersey